Om våra nallar

Miranda nallar, Tatty Teddy eller Me to You-nallar. Det sägs att ett kärt barn har många namn, vilket även i detta fall stämmer. De allra första Miranda nallarna skapades redan 1987 av Carte Blanche Greetings Ltd., men den nuvarande nallen, som den ser ut i dag, visades först 1995. I dag finns Miranda nallen, utöver nalleformen, på bland annat kaffemuggar, mattor, kort samt kuddar.

År 1987 visade den engelska illustratören Michael “Mike” Payne skisser på den första Miranda-nallen för Carte Blanche Greetings Ltd. Han kallade då nallen för Miranda, efter en båt han hade semestrat på med sin familj. Nallarna kallas dock nuförtiden för Tatty Teddy, och signaturen på illustrationerna har ersatts från Miranda till “Tatty Teddy x” eller kort och gott “T x”. Mike har dock lämnat Carte Blanche men Miranda-nallen har fortsatt utvecklas. I dag ritas Miranda-nallen av fyra olika konstnärer; Steve Mort-Hill, Ceri Lewis, Shane Smith samt Tom Barnfield. Du kan läsa mer om konstnärerna här.

Den första generationen av Miranda-nallar producerades år 2000. Dessa baserades på designen på gratulationskorten från år 1992. Pälsen var kort och grå, små svarta ögon, benvitt tryne och en blå näsa med en vit reflektion på vänster sida. Nallarna har ljusgråa lappar fastsydda samt stygn på armarna och huvudet. På den vänstra baktassen står det “Me to You”.

Nallarna finns i olika storlekar, de kan vara allt från 5 till 80 centimeter höga. Ofta har de någon slags accessoar; en ros, ett hjärta, en t-shirt eller en scarf. Ibland har nallarna något meddelande, exempelvis “Jag älskar dig”. Det finns även möjlighet att specialbeställa en nalle med en egen hälsning. Eftersom nallarna är så populära, speciellt vid romantiska tillfällen, har de blivit samlarobjekt. Årligen anordnas evenemang för samlare.

På grund av dess popularitet har ett antal specialnallar producerats. Det kan handla om nallar för de fyra årstiderna eller olika djurkostymer. Det finns även specialnallar för t.ex. Alla hjärtans dag samt julen. I snitt produceras 9000 av specialnallarna, men det kan vara så få som 500 stycken.

Värt att tänka på är att du kan importera Miranda Nallar direkt från England, och priset är då avsevärt mycket lägre än om du skulle köpa Miranda Nallar i Sverige. Jag rekommenderar denna sida, den officiella, och har själv köpt flertalet nallar via den sidan. Och eftersom de ligger i Europa slipper du tänka på tull och andra extrakostnader.